Minder knallers, meer siervuurwerk

Het Nederlandse publiek heeft deze week weer voor vele miljoenen guldens aan vuurwerk ingekocht. De importeurs van vuurwerk spreken van “goede resultaten” en de verkoop ligt ten opzichte van vorig jaar tenminste 12 procent hoger.
Hoewel exacte cijfers ontbreken, kan worden aangenomen, dat – ondanks een gemiddelde prijsstijging van vijf procent – in ons land voor circa 27 miljoen gulden aan vuurwerk is verkocht.

De firma Beko in Tilburg, met een assortiment van meer dan 400 verschillende vuurwerkartikelen de grootste importeur in ons land, boekte een omzetvermeerdering van 20 procent. “We zijn er tevreden”, aldus een woordvoerster van de onderneming, die ongeveer 50 nieuwe artikelen uit China in omloop heeft gebracht. Volgens de woordvoerster heeft men dit jaar tussen f 30 tot f 40 per gezin aan het kopen van vuurwerk besteed.
Ook bij de Koninklijke Nederlandse kunstvuurwerk en munitiefabriek A.J. de kat voorheen Loeff in Leiden is meer verkocht dan vorig jaar. “We hebben circa 12 procent meer omgezet”, aldus adjunct-directeur K.C. Hoestein, die een groeiende belangstelling bespeurt voor het kopen van siervuurwerk ten koste van het bekende knalwerk. “Vorig jaar was deze tendens al te bespeuren, maar dit jaar heeft zich dit in toenemende mate gemanifesteerd”.
Tenslotte nog een aantal nuttige adviezen voor al degenen, die straks het vuurwerk gaan afsteken: gooi niet met branden vuurwerk, zeker niet naar mensen of dieren. Leg of zet het vuurwerk op straat en steek het aan. Bewaar tijdens het afsteken van vuurwerk resterende vuurwerkartikelen op een veilige plaats, zodat ze niet door rondvliegende vonken voortijdig worden ontstoken. Volg steeds de gebruiksaanwijzing bij het afsteken van vuurwerk. Geef vuurwerk niet aan (te kleine) kinderen.