De twee grootste vuurwerkfabrieken in Nederland werken op het ogenblik op volle toeren om aan de grote vraag naar vuurwerk te voldoen. Op de laatste dag van dit jaar zal naar schatting 25 procent meer vuurwerk de lucht in gaan dan vorig jaar het geval was. Dit betekent, dat Nederland voor 2,5 miljoen gulden aan dit jaarlijkse vermaak besteedt. Topartikelen zijn de vuurpijlen en de rotjes. Bij de Koninklijke Nederlandse Kunstvuurwerk- en munitiefabriek A.J. Kat v-h John Loeff NV in leiden zijn, aldus een woordvoerder, de laatste maanden ruim 55 arbeidskrachten in ijltempo bezig geweest de vele honderden bestellingen op tijd voor verzending klaar te maken.
Nieuw
Het Nederlandse publiek heeft weer vele honderden miljoenen stuks vuurwerk aangeschaft, aldus de woordvoerder. In 1966 nieuw gelanceerde artikelen zoals ,de draaiende zon’ en de ,Vesuvius’ blijken een succes te zijn. Maar ook het zogenaamde ,aanstrijkrotje’ (dat thans met kruitvulling wettelijk is goedgekeurd staat hoog genoteerd. De Nederlander blijkt bijzonder veel belangstelling te hebben voor het knalwerk (de rotjes, donderbussen en vuurpijlen).
Chinees
De import van Chinees vuurwerk maakt weer een belangrijk deel uit van het totale Nederlandse aanbod. Aanvankelijk was er in de verzending van dit buitenlandse vuurwerk een ernstige vertraging opgetreden, omdat deze waren wegens de in Hongkong heersende politiek niet konden worden verscheept. In Leiden heeft men echter niets van deze moeilijkheden gemerkt, omdat die bestellingen al zeer vroeg waren gedaan.
De Leidse vuurwerkfabriek heeft dit jaar zo’n vijf miljoen stukken vuurwerk uit China ontvangen. Zelf produceert men jaarlijks ongeveer zeven miljoen rotjes, twee miljoen rotjes, twee miljoen vuurpijlen en even zoveel kanonslagen. Een veel gevraagd stuk vuurwerk uit China is het zogenaamde mitrailleurbandje (kleine rotjes aan een keten, die 40 tot 70 ratelende knallen veroorzaken).
Illegaal
Het vorig jaar is nogal veel vuurwerk uit Hongkong op illegale wijze via West-Duitsland ons lang binnengekomen, maar daar heeft de regering thans paal en perk aan gesteld. Het vuurwerk, dat nu aan de man wordt gebracht, is allemaal wettelijk goedgekeurd. Duitsland geeft in Europa nog steeds de toon aan wat de hoeveelheid vuurwerk aangaat. De Duitsers zullen dit jaar voor circa 70 miljoen gulden aan vuurwerk uitgeven.
De directeur van de Eerste Nederlandse Kunstvuurwerkfabriek NV J.N. Schuurmans in Leeuwarden, de heer P.A. Bruin, is van mening, dat ook dit jaar de vuurwerkhandel heel erg goed is gegaan. ,De import uit China heeft aanvankelijk flink gestagneerd, maar kon toch nog tijdig worden geregeld’, zo zei hij. Dit Chinese vuurwerk is voor Nederland belangrijk, omdat het kwalitatief van hoge waarde is. Volgens hem is ruim 40 procent van het vuurwerk in ons land uit het land van de rijzende zon afkomstig.