Vanavond voor f 20 mln “verknald”

Een 30-jarige inwoner van Enschede is zondag bij het afsteken van vuurwerk een vinger en een deel van zijn hand kwijtgeraakt. De man is in een ziekenhuis opgenomen. Hij had een rotje te lang in zijn hand gehouden.

De 10-jarige Helen Sabajo is zaterdagmiddag in haar woonplaats Groningen ernstig aan haar gezicht gewond geraakt door een rotje dat naar haar werd gegooid. Het meisje liep een gat in een van haar wangen op.

Nederlandse fabrikanten en importeurs van het vuurwerk hebben gemeld dat het de laatste weken in hun bedrijven ‘een gekkenhuis” is geweest. De verkoop van allerlei soorten vuurwerk (die overigens tussen de 10 en 200 procent duurder zijn dan vorig jaar) is groter dan ooit. In totaal zal vanavond waarschijnlijk voor een bedrag van ongeveer f 20 miljoen aan knalwerk worden verschoten, verwachten de bedrijven.

De Edese politie heeft bij winkeliers in de kerkdorpen Harskamp, Bennekom en Otterlo ruim 300 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het uiterst brandbare materiaal lag niet veilig genoeg opgeslagen. De Rotterdamse politie heeft bij winkeliers in de Maasstad dit weekeinde 600 kg vuurwerk in beslag genomen. Het ging om partijen die de winkeliers te veel in voorraad hadden. Een van de winkeliers had ruim 100 kg vuurwerk begraven in de tuin van zijn huis.

Bron: De Stem, 31-12-1973, pagina 1