Meer vuurwerk gekocht dan vorig jaar

Nederland zal – als steeds – het nieuwe jaar knallend, fluitend en gillend inluiden. Tot deze conclusie komen de vuurwerkfabrikanten en -importeurs in ons land, nadat in de afgelopen dagen voor miljoenen guldens vuurwerk in de winkels is gekocht. Aanvankelijk dachten sommigen dat er een zekere verzadiging in de verkoop was opgetreden, maar de laatste dagen is het zo hard gegaan dat ten opzichte van vorig jaar toch weer van een stijging kan worden gesproken.

“Wij hebben ongeveer 25 procent meer verkocht dan vorig jaar ondanks het feit, dat een aantal artikelen ongeveer 10 procent duurder is geworden. Wij hebben duidelijk kunnen merken, dat het publiek meer geld wil uitgeven voor mooier en duurder vuurwerk”, aldus een woordvoerster van de firma Beko in Tilburg. 

25 Miljoen

Volgens de firma heeft ons land dit jaar in totaal ruim 25 miljoen gulden besteed voor de aanschaf van het knalwerk. Voor zover dat op dit moment was na te gaan, is ook bij de koninklijke Nederlandse Kunstvuurwerk en munitiefabriek A.J. Kat voorheen Loeff in Leiden meer verkocht dan vorig jaar. Adjunct-directeur K.C. Hoekstein: “Wij hebben het razend druk gehad”.  Directeur A. de Bruin van de Nederlandse Kunstvuurwerkfabriek voorheen J.N. Schuurmans in Leeuwarden: “Het is de laatste dagen enorm hard gegaan. Ik heb een totaal leeg huis”. 

Zeeland

De politiecontrole op de handel in vuurwerk is dit jaar streng geweest, in zeeland bijvoorbeeld moesten alle vuurwerkwinkeliers in het bezit zijn van een speciale hinderwetvergunning. De politie moest in sommige gevallen optreden. Uit Zeeland wordt een stijging van de vuurwerkverkoop gemeld van circa  50 procent. “Er waren mensen, die voor honderden guldens vuurwerk kochten”, aldus enkele winkeliers in Vlissingen. In Ede heeft de politie in een warenhuis 1200 kg vuurwerk in beslage genomen. Het bedrijf mocht 500 kg in huis hebben.

Adviezen

De Tilburgse firma heeft voor het eerst alle afnemers een aantal nuttige adviezen meegegeven bij het afsteken van vuurwerk. Deze zijn: “Leg/zet het vuurwerk  op straat en steek het aan met een brandende sigaret/sigaar, gooi niet met brandend vuurwerk, zeker niet naar mensen of dieren. Steek “missers” niet opnieuw aan. Bewaar tijdens het afsteken van vuuwerk resterende vuurwerkartikelen op een veilige plaats, zodat ze niet door rondvliegende vonken voortijdig worden onstoken. Volg steeds de gebruiksaanwijzing bij het afsteken van vuurwerk en geef het niet aan kinderen”.