Nederland verknalt twintig miljoen bij jaarwisseling.

“We hebben dit jaar ongeveer dertig procent meer verkocht dan vorig jaar. Het Nederlandse publiek heeft veel meer geld voor vuurwerk uitgegeven dan we hadden verwacht. Vorig jaar voor de jaarwisseling werd zo’n zeventien miljoen aan knalwerk ingeslagen, dit jaar kan worden aangenomen, dat dit bedrag de twintig miljoen gulden benadert”.
Dit verklaarde gisteren de heer D.F. Classen, een van de vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Kunstvuurwerk- en Munitie fabriek A.J. Kat v.h. Loeff in Leiden. Hij zei, dat de Leidse vuurwerkfabriek, een van de grootste in Nederland, volledig door alle voorraden heen is. Duidelijk merkbaar was de stijgende vraag naar groter, mooier en dus duurder vuurwerk. Volgens de heer Classen is vrijwel al het vuurwerk in ons land afkomstig uit het buitenland (China, Japan, West-Duitsland). Behalve de rotjes en keukenmeiden is er veel vuurwerk met knal-, licht- en geluidseffecten de deur uitgegaan, aldus de heer Classen.
Ook de firma Beko nv in Tilburg heeft enkele slopende weken achter de rug. Directeur J.C. van Belkom: “Onze omzet is in vergelijking met vorige jaar verdubbeld. Onze indruk is, dat er jaarlijks steeds meer aan het vuurwerk wordt uitgegeven. Voor velen is het kennelijk een uitlaatklep”. Het Tilburgse bedrijf heeft in de afgelopen weken bijna 300.000 ton vuurwerk verkocht.
Een derde grote vuurwerkfabrikant — ons land telt ruim 25 importeurs — is de eerste Nederlandse Kunstvuurwerk v.h. J.N. Schuurmans in Leeuwarden. De directeur van dit bedrijf, de heer P.A. de Bruin, verklaarde desgevraagd, dat er weer heel behoorlijk zal worden geknald. “We hebben evenveel verkocht als vorig jaar, maar we hadden nog veel meer kunnen verkopen als er geen stagnatie in de aanvoer uit China was geweest”.

Bron: De Stem, 30-12-1972, pagina 1