Topjaar voor vuurwerkfabrikanten

Wij zijn vrijwel uitverkocht. Het Nederlandse publiek heeft dit jaar meer vuurwerk gekocht dan ooit tevoren. Er is tussen de 10 en 15 miljoen gulden uitgegeven voor de aanschaf van vuurwerk. Opmerkelijk is evenwel, dat het kwalitatief op zeer hoog peil staande Chinese vuurwerk een steeds groter marktaandeel voor zich “opeist”. Dit zei de heer P.A. de Bruin, directer van de eerste Nederlandse Kunstvuurwerkfabriek v.h. J.N. Schuurmans uit Leeuwarden, aan de vooravond van het einde van 1970.
De fabriek in Leeuwarden heeft dit jaar ruim 140 miljoen stuks vuurwerk afgeleverd. Uit het Chinese assortiment zijn op het ogenblik bijzonder in trek de vuurpijlen en raketjes (ca. 1.250.000 stuks gingen er over de toonbank). Ook bij de andere grote vuurwerkfabriek in ons land, de koninklijke Nederlandse kunstvuurwerk- en munitiefabriek A.K. Kat v.h. Loeff N.V. in Leiden, heeft men in het afgelopen jaar bepaald niet stilgezeten. “Het is ongetwijfeld een topjaar geworden”, zo zegt stafmedewerker Chr. Hoekstein.
Evenals voorgaande jaren heeft het Nederlandse publiek steeds meer voor het duurdere vuurwerk gekozen. Zonder aarzeling gaan stukken van f10,- of meer over de toonbank. Wat betreft de ongelukken met vuurwerk zei de heer Hoekstein, dat wanneer iedere gebruiker van een stuk vuurwerk precies volgens de vermelde gebruiksaanwijzing te werk gaat er vrijwel niets kan gebeuren. Vrijwel alle ongelukken zijn naar het oordeel van de heer Bruin het gevolg van baldadigheid, hoewel de laatste jaren nogal eens jongelui proberen zelf een soort vuurwerk te fabriceren.
De algemene Nederlandse vereninging ter voorkomen van blindheid heeft dezer dagen nog eens ten overvloede gewezen op het onoordeelkundig afsteken van vuurwerk. De vereniging meent dat het vooral de taak van de ouders is “het gevaarlijke speelgoed uit de handen van kinderen te houden, omdat zij in hun spel het gevaar vaak helemaal niet of slechts onvoldoende zien”.
Overigens geldt in verschillende Nederlandse gemeenten voor het eerst dit jaar een strengere verordening voor het kopen en afsteken van vuurwerk omstreeks de jaarwisseling. Deze maatregelen zijn genomen in verband met het aantal ongelukken, dat jaarlijks bij het afsteken van vuurwerk gebeurt.

Bron: De Vrije Zeeuw, 31-12-1970, Pagina 1