Ook voor Nederland een miljoenenzaak

Voor omstreeks zeven miljoen “de lucht in”

De twee grote vuurwerkfabrieken in Nederland (de één in Leiden, de ander in Leeuwarden) doen ’t de komende tijd kalmpjes aan. Ze hebben hun topdrukte gehad en zijn volledig door hun voorraden heen. De Heer P.A. de bruin, directeur van de Eerste Nederlandse Kunstvuurwerkfabriek N.V. J.N. Schuurmans uit de Friese hoofdstad, taxeert dat het Nederlandse publiek een slordige zweven miljoen gulden heeft uitgegeven voor de aanschaf van vuurwerk. Hij spreekt dan ook van een recordomzet dit jaar. Topartikelen in deze branche zijn nog altijd het rotje en de vuurpijl.

Narigheid gevolg van baldadigheid

De heer de Bruin staat aan het hoofd van Nederland grootste “knalfabriek”. Er zijn hier dit jaar ruim 80 miljoen stuks afgeleverd, waarvan het overgrote deel uit eigen produktie afkomstig is. Vele miljoenen stuks vuurwerk — de zogenaamde fire-cracker (in Nederland noemt men ze kortweg rotjes) — worden echter geïmporteerd uit China. De kwaliteit van dit vuurwerk is bijzonder goed en nu aangepast aan de voor Nederland geldende wettelijke voorschriften, aldus de heer De Bruin.
Sprekende over de ongelukken, die ieder jaar weer met vuurwerk gebeuren, zei hij dat iedere verwonding voorkomen kan worden.”Op ieder stuk vuurwerk, of het nu een rotje is of een vuurpijl, staat een gebruiksaanwijzing. Indien men zich daaraan houdt, kan er niets gebeuren”, aldus de heer de Bruin, die nog opmerkt dat de meeste narigheid met vuurwerk het gevolg is van baldadigheid.

Stijgende belangstelling

Ook in Leiden, bij de Koninklijke Nederlandse Kunstvuurwerkfabriek- en Munitiefabriek A.J. Kat v/h Loeff N.V., heeft men de laatste maanden niet stil gezeten. De fabriek levert naast de eigen produktie ook veel knalwerk uit China: zo’n zeven miljoen roetjes, drie miljoen vuurpijlen en bijna twee miljoen kanonslagen. De procuratiehouder van de Leidse vuurwerkfabriek, de heer W.v.d. Linden, gelooft dat in Nederland nu wel de top-omzetten zijn bereikt. “We zullen nooit een omzet als in Duitsland — dit jaar tegen de 100 miljoen gulden — halen”, aldus de heer van der Linden. Indrukwekkende cijfers kan hij over import uit China van hulzen voor de rotjes geven. “We hebben er dit jaar bijna 56 miljoen ontvangen”.

Een stijgende belangstelling bij het publiek heeft hij geconstateerd voor de aanschaf van duurder en dus groter vuurwerk, zoals vuurpijlen. Ze gaan met miljoenen de deur uit en men betaalt zonder veel aarzeling f 7,50 voor een dergelijke attraktie. De prijzen variëren overigens flink in deze branche, want een rotje kost maar 0,25 cent.
Over de omzetten dit jaar is de heer van der Linden aan de voorzichtige kant. Hij gelooft dat de hoeveelheid vuurwerk die dinsdagnacht de lucht is ingegaan, ongeveer gelijk is aan die van vorig jaar. Knalwerk, dat “hoog genoteer” staat: de “draaiende zon” en de “Vesuvius, maar ook de zogenaamde aanstrijkrotjes doen het bijzonder goed.

Bron: ZB Krantenbank Zeeland, [de Vrije Zeeuw][02-01-1969], pagina [5]