Uniek voor de Benelux
Een vuurwerkwedstrijd met consumenten vuurwerk

In Engeland en de V.S. is het een bekend fenomeen: de jaarlijkse vuurwerkkampioenschappen voor amateurs. De Zena Trophy, of te wel de Belgisch/Nederlandse kampioenschappen met consumentenvuurwerk, wordt het dit jaar voor het eerst gehouden op de voetbalvelden van DOSKO in Baarle-Nassau/Hertog.

23 december 2006 organiseert Zena samen met de De Leuke Vuurwerkmensenclub de wedstrijd met consumentenvuurwerk. Tien teams kiezen ieder voor 350 Euro Nederlands en Belgisch consumentenvuurwerk om daar een show van samen te stellen. Dat vuurwerk wordt onder begeleiding van een pyrotechnicus (gediplomeerde vuurwerkfreak) aan elkaar geknoopt en in een bepaalde volgorde afgestoken. Het doel is, dat ieder team laat zien dat je op een veilige, verantwoorde manier een super vuurwerkshow kunt geven. De jury en het publiek bepalen wie er wint. Na de prijsuitreiking is er nog een show met evenementenvuurwerk.

Toegang tot dit evenement is gratis.


Zo werd de Zena Trophy 2006 aangekondigd middels een persbericht. De Zena Trophy begint in 2006 als een kleinschalig evenement op een voetbalterrein in Baarle-Hertog. Het stond echt nog in de kinderschoenen. Meerdere teams hadden de opdracht om een korte vuurwerkshow te maken met een vastgesteld budget (ik meen dat dat iets van 350 euro was) en de show mocht niet langer duren dan 5 minuten. Op een ijskoud voetbalveldje stonden de teams die dag wat aan te rommelen onder begleiding van een pyrotechnicus. De faciliteiten waren minimaal en aan de catering was ook niet echt gedacht, maar wat was het een toffe dag!

De allereerste Zena Trophy bestond uit de volgende teams:

Team 1 – Arie’s Vuurwerkveteranen
Team 2 – Baarle-Nassau
Team 3 – Baarle-Hertog
Team 4 – Vuurwerkmuseum (3e prijs)
Team 5 – AVPmods
Team 6 – Thundergirls and the men
Team 7 – Original Fanclub
Team 8 – Willemijntjes (1e prijs)
Team 9 – AVP Lady Crackers
Team 10 – Boom boom shake the room (2e prijs)

Afsluitend aan de avond werd er een professioneel vuurwerk ontstoken door Original Fireworks.

Een sfeerimpressie van het vuurwerkmuseum:


Een sfeerimpressie van team AVP:

Aan de Zena Trophy werd in de jaren daarna succesvol opvolging gegeven en jaar op jaar werd het evenement groter en groter (en dit leidde dan helaas ook weer tot weerstand van omwonenden). Het groeide uiteindelijk uit tot een evenement van kaliber en de laatste 3 jaar werd het evenement gehouden in Kalkar op een groot terrein naast Wunderland.

De Zena Trophy groeide door de jaren heen uit tot een professioneel evenement van groot kaliber. Kijk maar eens naar deze aftermovie uit 2019 🙂

Helaas bracht corona roet in het eten en bleek 2019 helaas (voorlopig?) ook het laatste jaar dat de Zena Trophy werd gehouden.

Zena Trophy 2006 Baarle-Hertog
Zena Trophy 2008 Baarle-Hertog
Zena Trophy 2014 Bree
Zena Trophy 2015 Maaseik
Zena Trophy 2017 Kalkar
Zena Trophy 2018 Kalkar
Zena Trophy 2019 Kalkar

Zena Trophy 2020 Kalkar 🙁