In november 1995 duikt er in het illegale circuit een nieuw stukje vuurwerk op, de zogeheten doodshoofd- of doodskop strijker, waarmee de landelijke media gehaald wordt.
Politie waarschuwt in kranten en het journaal voor de kracht van het vuurwerk en het stukje vuurwerk is in 1 klap (hoe toepasselijk) de nieuwe vijand van de politie, waardoor de ouderwetse groense strijker al gauw in de vergetelheid raakt. Een echte traditionele strijker is het overigens niet, onder het bescherm kapje bevat de knaller namelijk gewoon lont dat je moet aansteken.

Op verschillende plaatsen in Nederland is gisteren een nieuw type strijker opgedoken. Volgens de politie heeft dit vuurwerk zo’n explosieve lading dat ze bij afsteken levensgevaarlijke verwondingen kunnen veroorzaken.
“Als je dit aansteekt en het ontploft vlakbij je, dan ben je dood”, aldus een woordvoerder van de politie. Ondermeer de Keuringsdienst van Waren in Rotterdam kreeg een anoniem postpakket met vuurwerk. Het gaat om zwarte kartonnen strijkers ‘zo lang als een winterwortel en zo dik als een stofzuigerslang’, aldus de politie. Op het vuurwerk van Chinese makelijk staat een afbeelding van een doodshoofd. Bij een proefexplosie gisteren in het vrije veld was op honderd meter de drukgolf nog voelbaar. Ook sloeg het vuurwerk een deuk van een halve meter in een stalen plaat die als ondergrond diende.

De strijkers werden o.a. aangetroffen in postpakketjes en werden via Belgiƫ naar ons land verstuurd. Uit onderzoek blijkt dat ze ruim 15 gram van het verboden aluminium met kaliumchloraat bevatten (ook wel bekend als flashkruit of flitspoeder). Toegestaan op dat moment in Nederland is maximaal 2,5 gram zwart buskruit als lading.

Bron: ZB Krantenbank Zeeland, [PZC], [16-11-1995], p. [4]

Op de site van XtremeRides vind je een paar orginele foto’s van deze doodshoofdstijkers. Afkomstig van Importeur Bex uit BelgiĆ« en het kruitgewicht ongeveer 7,4 gram.
Of de knaller nou 7,4 gram kruit bevatte of de 15 gram waarover in het krantenartikel hierboven wordt gesproken laat ik dus even in het midden.

De originele doodshoofdstrijker afkomstig van Bex. Bron: www.Xtremerides.nl

Filmpje van een doodskopstrijker van Pietersvuurwerk. Niet duidelijk of dit de originele van Bex is, want uiteraard kwamen er meerdere imitaties van op de markt, zoals de Achtung.